Det offentlige dumper erfaring og kvalifikationer

Det offentlige dumper erfaring og kvalifikationer

Pædagoger, lærere, plejepersonale og andre faggrupper med varme hænder sorteres fra allerede i første runde. De er for dyre.

Hun hedder Tanja, og hun er midt i 50’erne. I det meste af sit voksne liv har hun passet børn – både som dagplejer og som pædagogmedhjælper. Hun elsker ungerne, og de elsker hende, og det hele kunne have været så godt, hvis ikke det var så skidt.

Den institution, hun arbejdede i, skulle omstrukturere. Regnskaberne var kommet ud med røde tal, for børnetallet i lokalområdet var faldet, og fremskrivninger viste ikke tegn på, at børnetallet ville stige indenfor en overskuelig tidsramme, og hvad gør intuitionen så? Den skærer selvfølgelig ned på de faste omkostninger. Tanja og en kollega, der også havde været ansat i en rum tid, blev afskediget.

Da hun altid havde været glad for sit arbejde og faktisk også ret god til det, tog hun imod fyresedlen med oprejst pande. Nu skulle hun hjem og bage noget brød, sylte nogle bær, gøre rent i de kroge, der altid bliver gemt til sidst og selvfølgelig flade ud på sofaen og nyde tilværelsen i fulde drag, inden der skulle tages hul på det næste job.

Tiden gik men der kom ikke noget job
Men jobbet kom ikke. Tanja skrev alle de ansøgninger, hun skulle skrive. Plus nogle flere. Hun udvidede listen af relevante job og hun rendte omgangskredsen på dørene for at høre, om nogle havde hørt på vandrørene, at nogen søgte en pædagogmedhjælper.

Hun blev også sendt i aktivering, så hun kunne lære at skive en ansøgning, så hun kunne komme i betragtning til job, der blev slået op.

Tiden gik, og anstrengelserne bar ikke frugt. Hun blev sendt i virksomhedspraktik, så man kunne vurdere, om den over 50-årige pædagogmedhjælper med mange års anciennitet kunne finde ud af at møde til tiden og i øvrigt fungere blandt børn. Og det kunne hun.

De institutioner, der havde haft glæde af hende, meldte meget positivt tilbage. Men hvad var så grunden til, at hun end ikke blev inviteret til en samtale.

Ikke nogen billig pige
Svaret viste sig at være både enkelt og skræmmende på samme tid. Da Tanja jo havde en lang anciennitet, var hun ikke nogen billig pige. Løn stiger jo med tiden og erfaringen, så ingen havde råd til at ansætte hende. De ville hellere have en ny i faget, der bare skal have en begynderløn.

Man kan ikke klandre de enkelte institutioner eller afdelinger. Man kan heller ikke klandre hverken kommuner, regioner eller stat. Men man kan jo undre sig over, at de medarbejdere, der har den største erfaring og som ved deres lange ansættelser også har vist, at der gode til det, de laver, bliver skrottet.

Der må noget nytænkning til. Hvordan det skal løses, har jeg ikke noget bud på, men der er jo mange, der er klogere en mig på disse områder, og det kunne være godt med nogle bud, for det er jo torskedumt ikke at gøre brug af ledige kompetencer.

Inden nogen får den ide, at jeg er imod unge nyuddannede eller nystartede. Så lad mig slå fast, at det har jeg ikke. De unge skal selvfølgelig have mulighed at komme i gang med det fagområde, de i mange tilfælde har udannet sig til at kunne varetage.

Men jeg vil gerne opfordre til, at der tages hensyn til alder og erfaring og ikke kun til lønrammer.  (Artikel tidligere bragt i Lokalavisen Solrød).

Brian Mørch

Byrådsmedlem og Folketingskandidat

Dansk Folkeparti.

Del siden